Den 27 oktober skapade vi en namnlista i protest mot det liggande förslaget på ELV-förordning (End of Life Vehicle). Efter att ha tagit del av förslaget insåg vi snabbt att det här kommer sluta illa för oss motorheads ifall det blir verklighet. Motorhistoriska Riksförbundet gjorde oss uppmärksamma på vad som höll på att ske och dom har gjort ett jättearbete med att punktvis bemöta dom svagheter och tolkningsutrymme förslaget på förordningen ger. MHRF har nu skickat sitt remissvar till berörda och vi har som representanter för hojåkarkollektivet också skickat vår namninsamling till politiska företrädare.

Vår namninsamling som nu är uppe i nästan 9.000 underskrifter visar tydligt att vi inte accepterar att EU eller våra politiker bestämmer över våra ägodelar eller ger sig rätt att bedöma vilka av våra ägodelar som är skrot eller inte, det vill vi själva göra.

Namninsamlingen skickades till följande: kn.registrator@regeringskansliet.se, li.registrator@regeringskansliet.se, johanna.mollerberg.nordfors@riksdagen.se, info@sdmotor.se, gulan.avci@riksdagen.se, marta.stenevi@riksdagen.se, camilla.brodin@riksdagen.se, muharrem.demirok@riksdagen.se, nooshi.dadgostar@riksdagen.se, karin.enstrom@riksdagen.se, jimmie.akesson@riksdagen.se, magdalena.andersson@riksdagen.se samt en kopia till MHRF’s kansli

…med texten nedan:

“Till berörda:

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson och statssekreterare Johan Davidson, EU-nämndens kanslichef, Johanna Möllerberg Nordfors, Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och statssekreterare Daniel Westlén, partiledare, partisekreterare mfl.


Efter att Motorhistoriska riksförbundet uppmärksammat oss motorentusiaster på om vad som lagts som förslag gällande ELV, tog vi på redaktionen och satte oss in i frågan och det var inte utan att man blir mörkrädd. Äganderätten är helig, vilket vi trodde att vi redan enats om i Sverige. Flera exempel som drivits hårt av framförallt vänsterpolitiken har tillslut fått stryka på foten eftersom vi lever i ett demokratiskt samhälle och inte i en diktatur. Att förslaget i nästa sekund menar att man behöver metaller till nyproduktion av elbilar gör det hela skrattretande! Skulle vi som privatpersoner sponsra Elon Musk med flera för att dom ska kunna bli ännu rikare, medan vi just fått våra livsbesparingar beslagtagna för destruktion? Talar man dessutom med väl insatta personer i fordonsindustrin inser man hur patetiskt det är eftersom nytillverkning kräver en helt annan kvalitet på metaller än dom som tidigare framställdes. 

Att hävda att man gör miljön en tjänst är nästa dråpslag. Vi har sedan länge kunnat köra bensinfordon på Methanol och dieselbilar på raps- eller tallolja. Ur alla tänkbara sätt att se det är det absolut mest miljövänliga att återbruka, laga och använda det som redan är tillverkat. Hur kan politiker hejja på nytillverkning i ena änden, medan man i andra änden menar att vi ska återbruka fast då i den form ELV föreslår. Processen däremellan är enormt energi- och resurskrävande och kommer sannolikt aldrig kunna räknas hem i miljöpoäng sett. Så när man skrapar på ytan finns det egentligen bara en vinnare i det här och det är återvinningsbranschen. Varken vi som fordonsägare, miljön, motorfordonshobbyn som helhet eller biltillverkarna vinner på det här. Förslaget utarmar dessutom en bransch som lever på reservdelar och tillbehör, verkstäder och inte minst tusentals människors livsverk och absolut största intresse. 

Vi skapade en lista för underskrift där vi kräver att ELV-förslaget i helhet ska skrotas. Vill ni göra något för framtiden, ja då ska ni sätta er och fundera på vilka konsekvenser era symbolpolitiska förslag har för människor. Bra politiker representerar sina väljare och medborgare. Dåliga politiker ser om sitt eget hus och verkar utifrån idéer som varken är genomtänkta eller behövda. Gör om gör rätt – Skrota ELV-förslaget i sin helhet.

Namnlistan skapades den 27 oktober 2023 och har bara på några dagar samlat över 8.000 underskrifter, vi kommer låta den ligga uppe, eftersom vi är många som är av samma uppfattning. Ta del av listan och kommentarer så förstår ni förhoppningsvis vad det liggande förslaget skulle få för konsekvenser för rättssäkerheten och berörda människor om det skulle träda i kraft. Namnunderskrifterna representerar främst motorcykelkollektivet inom motorfordonshobbyn, men insamlingen har varit och är öppen för alla som anser att liggande ELV-förslag ska skrotas i sin helhet.”

Listan hittar ni här: https://www.skrivunder.com/signatures/skrota_elv-forslaget/

Vi kommer låta listan ligga upp för fortsatt påskrift för vi misstänker att detta slaget är långt ifrån över. Fortsätt att dela, skriv på och dela igen. Så skickar vi den vidare när det är dags.