I lördags var vi äntligen iväg på något som inte hade med flat track att göra. Ja denna sommaren fick bli så. Vi är hårt drabbade och konsten att få ihop lediga helger är alltid en utmaning med ideellt engagemang i den lokala motorsportsklubben, jobbet det vill säga tidningen och den egna passionen grusbaneracing, så redan tidigt i år tog vi beslut om att prioritera det sistnämnda. Men vi har trots prioriteringen saknat resten av folket i andra typer av hojkretsar vi normalår befinner oss i. Så det var grymt jäkla skitkul att träffa alla igen, snacka skit och kramas. Ja och äta kakor så det stod härliga till. Men kontentan var att det blev en hel del snack om tidningen såklart, mycket om hur det funkar att logga in bakom den nya betalväggen men också om sorgen över att tidningar försvinner och den otroligt tuffa situation många inklusive vi själva befinner oss i. Men det var också en massa positivt, tidningen är super, ni gör ett kanonjobb och vi vill ha papperstidningar kvar…

Lite stärkt i kampen mot klockan och det överhängande nedläggningshotet vi och många andra små nischade tidningar står inför satte vi oss efter besök hos kompisar på bästkusten i bilen hemåt, inte speciellt mycket rikare, men lite gladare och nånstans med en rätt positiv känsla i kroppen.

På vägen hem ägnades en del av restiden i passagerarsätet åt snabbscrollning på sociala medier. En av de nästan första inläggen som kommer upp är att Sideburn lägger ner. Sideburn är en engelsk indie-tidning som precis som The Evil Monkey drivs av i princip en enda person. Egna satsade pengar och ett 24-7 engagemang som springer ur ett eget intresse och kanske framförallt ett eget utövande. I Sideburns fall handlar det om flat track-fever levererat i en enligt vårt tycke grym förpackning. Ett fett magasin, med asfina bilder, lättläst text om delar av det åtminstone undertecknad gillar.

Men trots att denna hårt arbetande, passionerade engelsman till och med lyckats med bedriften att bli den officiella mediakanalen för American Flat tracks nationella serie får han inte skiten att gå ihop, ändå. Varför kanske ni tänker? Tidningen är ju uppenbarligen kalas, täcker det målgruppen är mest intresserade av, den har passion, kunskap och är nåt man gärna både läser och stolt lägger på bordet därhemma. Men det räcker inte i alla fall. Någon och helst ganska många måste vara beredda att betala för tidningen.

För några månader sedan lade Motorcycle store house ner sin gratistidning 13 1/2 för att den helt sannolikt blev alldeles för dyr, häromdagen läste jag att chefredaktören tackade för sig och under året som gått har svenska Gasoline lagt ner och nu engelska Sideburn. Och vi har dessutom sett en hel del sammanslagningar, två har blivit en och nu har tre blivit en.

Som tidningsmakare under i princip hela mitt liv är det tufft att se en era sakta gå i graven, för hur bra grejer vi än levererar och att många gärna läser, och kanske framförallt vill synas i, är uppenbarligen allt för få beredda att betala.

Sociala medier, ekonomi och tid, anger många som skäl. Och givetvis påverkar omvärlden och för oss tidningsmakare har facebook, instagram tik tok, bic bok och all annan tjing tjong blivit en riktig utmaning. Till det en pandemi och kostnader som skenade som 320 vilda hästar på flykt. Men faktum kvarstår, vad gör vi om strömmen går, eller om sociala medier börjar kosta pengar eller om man kanske vill lära sig något som är sant? Den dagen kanske det inte finns några tidningar kvar, inga journalister som faktiskt orkar gräva fram verkliga saker, inte fakestories och stulna bilder utan faktabaserade prylar och egna bilder. Världen, du och jag kommer vara helt och hållet utlämnade till Elon Musk, Markus Zuckerberg och ett gäng till som saknar behov och moral gällande det som vi normalt betecknar som äkta.

Så kära vänner vill ni ha äkta vara i form av smala nördiga tidningar kvar, vare sig i pappersform eller som digitala utgåvor? Tidningar som skriver om det du är intresserad av och tidningar som faktiskt vet vad dom snackar om? Ja då finns det bara ett enkelt svar. Köp dom annars försvinner dom och det kommer gå snabbt! Med detta sagt klicka på länken och köp en tidning eller kanske ett komplett paket! Och för fn se till att även kompisen gör det! Ja jag vill ha en bra hojblaska kvar, skicka mig till shopen pronto!

Previous articleWhat U can excpect! Free reading for two weeks.
Next articleThe Perfect Bounce